U Velikom parku u Sarajevu otvorena je prva "Biblioteka na otvorenom". Na mjestu koje je poznato još kao Hippy klupa postavljena su dva ormarića za knjige i mjesto s naslonjačima gdje se može sjesti i s uživanjem pročitati knjiga. Mališani...
U srijedu, 16. oktobra, s početkom u 19:30 sati će na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo biti izvedena drama "Kavkaski krug kredom" koju je prema tekstu Bertolta Brechta režirao Paolo Magelli.
Dario Džamonja, jedan od najistaknutijih bh. pisaca u historiji, novinar i kolumnista brojnih domaćih listova, preminuo je na današnji dan 2001. godine. Ovaj neshvaćeni boem i vječiti zaljubljenik u svoj rodni grad ostat će upamćen kao maestro kratke priče po...
Na Memorijalnoj sceni 2532 u Mostaru večeras, 9. oktobra sa početkom u 20 sati bit će izvedena eMTeeM-ova predstava "Presuda: Tiha likvidacija".
Operu "Turandot" koju je napisao Giacomo Puccini ljubitelji operne umjetnosti imaju piliku pogledati 12. oktobra u Kamernom teatru 55 u Sarajevu u direktnom prijenosu iz njujorške Metropolitan Opere.
Presuda Općinskog suda u Sarajevu da nije bilo diskriminacije na nacionalnoj osnovi tokom raspodjele sredstava iz budžeta Federacije BiH još je jedan težak udarac kulturnim institucijama. Na svu sreću, nekoliko kulturnih radnika ne namjerava stati na ovoj prepreci.
Njemački pisac bh. porijekla Saša Stanišić je za svoj roman "Porijeklo" dobio nagradu za najbolji roman na Frankfurtskom sajmu knjiga.
Počele su aktivnosti na restauraciji skulpture "Djevojka sa Une" koja će danas biti transportovana u licencirani restauratorski atelje u Zagrebu, gdje će narednih dana biti sanirane pukotine koje su se pojavile na skulpturi te presvučena novim slojem bronze koji će joj vratiti prvobitni sjaj.
Mostarska Prosvjeta je u sklopu 100. Šantićevih večeri poezije producirala predstavu "Što te nema". Svojevrsnu priču o balkanskom Romeu i Juliji na tekst beogradske autorice Marijane Aracki režirao je Erol Kadić, a igraju glumci iz tri pozorišne kuće - Narodnog...
Sunčana strana Federacije BiH 2019 je turističko-kulturni projekt kojeg u predstojećem periodu, od oktobra do kraja godine, zajednički realiziraju Obala Art Centar iz Sarajeva i agencija PRimera iz Mostara.
Ljubitelje pozorišne umjetnosti na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo (NPS) u petak ove sedmice očekuje zanimljiva opera, ali i dvije uzbudljive drame.
Izložba “Prva gimnazija: učitelji/učenici/umjetnici” otvorena je do 19. 10. 2019. u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine.
U galeriji Collegium artisticum večeras u 19 sati zvanično je otvorena kolektivna izložba "Izbor – druga priča" kojoj je prisustvovao veliki broj posjetilaca.
Knjiga "Vapaj agnostika svemogućem“ autora Nerkeza Arifhodžića predstavljena je večeras u Sarajevu, u Vijećnici.
Rediteljica Sabrina Begović-Ćorić trenutno sprema novu predstavu "Porodični portret" na kojoj radi s malom, ali veoma talentovanom ekipom. Radnja je vezana za migrante, a Sabrina ističe kako je to tema kojom se političari trebaju više pozabaviti.
U nedjelju, 13. oktobra, kina širom Evrope obilježit će 4. European Arthouse Cinema Day – dan kad se slave kina i bogatstvo različitosti evropskog filma.
U galeriji Collegium artisticum će 8. oktobra s početkom u 19 sati biti otvorena kolektivna izložba "Izbor – druga priča".
U galeriji Srednje škole primijenjenih umjetnosti otvorena je izložba razglednica "Pozdrav iz Sarajeva 1993." nastalih za vrijeme opsade Sarajeva. Autor razglednica je Trio design Sarajevo koji su činili Bojan Hadžihalilović, Dalida Hadžihalilović i Lejla Mulabegović Hatt.
Predstava "Porodični portret" je topla priča o bračnom paru Fatimi i Saši koji dolaze na vikendicu da naprave zimnicu, a u svojoj kući zatiču Huseina, izbjeglicu iz Sirije. Premijerno je prikazana sinoć, s početkom u 19 sati, polaskom minibusa sa stanice Sutjeska.
Goraždanin Aziz Mujezinović tek je odlaskom u penziju ostvario san iz djetinjstva pa se počeo baviti slikarstvom i izradom suvenira i maketa, dok njegove inovacije čekaju primjenu u praksi.
Glavni izbornik
Misao dana
Nijednom čoveku ne godi ćutanje. Meni najviše prija kada govore, ali kratko.

Ausonije, rimski gramatičar i govornik
(310-395)
Izvori
Preporučujemo