U četvrtak, 14. novembra 2019. godine sa početkom u 19:30 sati, na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo bit će izvedena prva repriza dramske predstave “Dogville” rađene po tekstu Larsa von Triera, u režiji Lajle Kaikčije.
Premijera predstave "Probudi me kad završi" koju je prema tekstu Mirze Skdenderagića režirao Emin Hajrić, a koja je bila zakazana za 14. novembar, otkazana je zbog tehničkih razloga, saopćeno je iz Kamernog teatra 55.
Uprkos njihovoj nemjerljivoj vrijednosti, većina kulturno-historijskih spomenika u Sarajevu, ali i u drugim dijelovima BiH, na rubu su propadanja. Vrlo često su ovi spomenici na udaru vandala, a u njihovo očuvanje se malo ili nimalo ulaže.
Predstava "Kerovi" koja je osvojila publiku širom regije, sinoć je oduševila i publiku u sarajevskom Domu mladih.
Na zagrebačkom Interliberu sinoć je promocija Knjige bh. autorice Martine Mlinarević - Sopta oborila rekorde posjećenosti.
Sportski plesni par Lamija Hadžiahmetović i Amar Jašarević, članovi plesnog kluba Astorija iz Sarajeva, do sada su predstavljali našu zemlju na mnogim svjetskim, međunarodnim, ali i državnim takmičenjima. Iza njih su brojni vrhunski rezultati, iako se takmiče tek jednu godinu....
U četvrtak, 14. novembra, u Ljubljani, u Centru za poeziju Tomaža Šalamuna, predstavljen je bh. književni časopis Život. Moderator je bio Pavel Ocepek, lektor za slovenski jezik na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, koji je u jednom od ovogodišnjih brojeva Života...
Noć teatra će u subotu. 16. novembra, biti obilježena u 14 bosanskohercegovačkih gradova u kojima će vrata pozorišta biti širom otvorena.
Centar za kulturu Sarajevo će od 25. do 30. novembra drugi put ove godine biti centar humora, smijeha, razbibrige i veselja. Festival komedije "Smijeh je lijek" publici donosi šest komediografskih ostvarenja iz BiHi i regiona.
Na Grepcima u livanjskom naselju Prispu, gdje se danas nalazi aktuelno katoličko groblje, tokom kraćeg zaštitnog arheološkog iskopavanja pronađena je ostava oružja iz 8. stoljeća prije nove ere.
U sklopu posebnog programa koji će biti upriličen u povodu obilježavanja Dana državnosti BiH u Švicarskoj, glumac i poznato TV lice Tarik Filipović će 24. novembra u 19 sati u Luzernu bh. dijasporu počastiti autorskom monodramom "Ćiro".
Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) Regionalni odbor Hercegovina na godišnjicu rušenja Starog mosta organizovao je promociju knjige "Bosna je veća od Evrope" autora Enesa Ratkušića.
Mirza Mušija, bh. dramski umjetnik i odnedavno direktor Kulturno-sportskog centra Kakanj, niže profesionalne uspjehe. Otkako je preuzeo direktorsku funkciju programski je preporođena JU KSC Kakanj, a predstava "Državni lopov" u kojoj glumi uskoro ulazi u 15. godinu igranja.
U Historijskom muzeju BiH otvorena je izložba "Mi izbjeglice" koja je posvećena pitanju izbjeglištva i migracija, a koja donosi priče osoba koja su devedesetih godina prošlog stoljeća izbjegle iz BiH u Njemačku, Austriji ili Švicarsku.
U Bosanskom narodnom pozorištu Zenica će u subotu , 16. novembra, u 19:30 premijerno biti izvedena predstava "Othello" koju je prema tekstu Williama Shakespearea režirala Nina Nikolić.
Želja da se djeci i mladima u Brčko distriktu kontinuirano daje prilika da učestvuju i budu dio međunarodnih kulturnih i edukativnih sadržaja navela je i ove godine Omladinsku organizaciju Mali princ da organizuje program u sklopu međunarodne teatarske manifestacije Evropska noć teatra.
Od 28. do 30. novembra na Otvorenoj sceni Obala bit će održano prvo izdanje Pozorišnog studentskog festivala Postfest, u organizaciji Asocijacije studenata Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu (ASASU).
Na sceni Sarajevskog ratnog teatra (SARTR) 13. novembra premijerno će biti izvedena predstava 'Bullying Collection" kojom se želi ukazati na vršnjačko nasilje kao problem u društvu.
Sarajevska flharmonija redovnu koncertnu sezonu nastavlja koncertom koji će biti održan u petak, 15. novembra, u 20 sati u Narodnom pozorištu Sarajevo.
Otišao je Ivica Pinjuh Bimbo, čovjek kojeg će mnogi pamtiti kao velikana bh. književnosti, vrsnog poznavaoca regionalne kulturne scene i, što je najvažnije, prijatelja koji je uvijek imao vremena za dobro promišljen savjet, razgovor i lijepu riječ.
Glavni izbornik
Misao dana
Bog je noć i dan, zima i leto, rat i mir, prezasićenost i glad.

Heraklit iz Efesa, grčki filozof
(535(?)-475(?) p. n. e)
Izvori
Preporučujemo