U ovoj sedmici ljubitelje pozorišne umjetnosti očekuje bogat raspored u Narodnom pozorištu Mostar.
Mada se predstava "Dame biraju" već dugo prikazuje, kako u BiH tako i u regionu, interes publike za nju ne jenjava.
Na novi repertoar Narodnog pozorišta Sarajevo (NPS) stižu drama i balet, tačnije predstava "Snijeg" u režiji Dine Mustafića, kao i balet "Ples s Mocartom" čiju režiju potpisuje Nermina Damian.
Na BISceni prošlog četvrtka vladala je odlična atmosfera uz ekipu predstave "Taksimetar", a sjajno raspoloženje nastavlja se 20. februara kada u BIS stiže Jasmin Džemiđić sa svojom sit-down komedijom "Sjedi da se ispričamo".
Teatarska scena Centra za kulturu i mlade (CKM) nastavlja svoj bogati program reprizom sjajne pozorišne predstave ''Prah'' u utorak 18. februara, sa početkom u 20 sati.
U BKC-u Tuzla u četvrtak (20. februar) u 19:30 sati će biti otvorena izložba "Džemal Bijedić 1917-1977", koja donosi hronološki prikaz njegovog života i rada.
Udruženje nastavnika i profesora BHS jezika i književnosti Kantona Sarajevo povodom međunarodnog dana maternjeg jezika, koji se obilježava 21. februara 2020. organizuje predstavu "Cosa Nostra" u Dječijoj kući Novo Sarajevo na Grbavici s početkom u 18:00 sati.
Kritičarka umjetnosti Avelina Lesper izvinila se jer je, kako kaže, slučajno uništila instalaciju na prestižnom sajmu umjetnosti u Meksiku.
U Pozorištu mladih Sarajevo u ponedjeljak 10. februara počinje rad na novoj lutkarskoj predstavi "Tobija" autora Zdeneka Floriana, a u režiji Marija Drmaća.
U organizaciji Fondacije za muzičke umjetnosti u periodu od 9. do 16. maja 2020. godine će se održati festival klasične muzike 26. Sarajevske večeri muzike – SVEM 2020.
Udruženje učitelja Kantona Sarajevo naredne subote organizuje pravi Bal učitelja.
Ramo Tučić, umjetnik i žurnalist sinoć je u Tuzli predstavio svoju izložbu "Ja postojim", koja je posvećena djeci žrtvama ratnog silovanja koja su ostala bez svog identiteta.
Izložba "Soba Portreta", autora Vedrana Štimca, biće otvorena u petak, 21. februara 2020. u 20 sati, u galeriji Brodac u Sarajevu. U okviru izložbe će biti predstavljena serija od 19 autorskih radova.
Izložba slika u vlasništvu galerije Univerziteta ''Džemal Bijedić'' večeras je uz prigodnu svečanost otvorena u Centru za kulturu Mostar i po prvi put predstavljena široj javnosti, nakon što je u ratu bogati fundus slika ove visokoškolske ustanove u potpunosti spaljen.
Na sceni Teatra Kabare Tuzla 20. februara s početkom u 19:30 sati bit će odigrana predstava "Šta se bijeli u gori zelenoj?", što je ustvari duo drama rađena po motivima Hasanaginice.
Edukativni snimci o Bosni i Hercegovini, koje popularni kanal Rare Earth objavljuje na YouTubeu, nastoje raspetljati zamršene i tegobne historijske neprilike ovdašnjeg podneblja, a Evan Hadfield je samouvjereno poručio da je prije 1.500 godina započeo rat u Bosni i Hercegovini.
Prošli četvrtak, tim koji stoji iza Brew Imperial Society je u sklopu BIScene ugostio Minku Muftić i Belmu Salkunić s njihovom predstavom “Cosa Nostra”, dok će ih ove sedmice posjetiti ekipa predstave "Taksimetar".
Svevremenska umjetnička djela svakako zaslužuju da im se neprestano vraćamo, a snažne poruke koje nose apsolutno su vrijedne pažnje.
U fascinantnom svijetu iluzija od 12. februara moći će uživat svi građani Sarajeva, ali i svi turisti. Uz mnoštvo didaktičkih igara, slagalica i mozgalica uživat će svi, od najmlađih do najstarijih generacija. Ekipa Klix.ba pokušala je fotografijama i videom zabilježiti...
Bez kulture smo kao bez čula. Ne vidimo, ne čujemo i ne osjetimo. Bljutavo je i bez mirisa, opisao je bh. glumac Alen Muratović svoj razlog za stvaranje novog projekta u Sarajevu, koji je nazvao "Moje pozorište".
Glavni izbornik
Misao dana
Tuga se krpi poslovicama.

Migel Saavedra de Servantes, španski pisac
(1547-1616)
Izvori
Preporučujemo