Švedska akademija brani svoju odluku o dodjeli Nobelove nagrade za književnost austrijskom književniku Peteru Handkeu obrazloženjem da je on iznosio provokativne komentare, ali nije podržavao krvoproliće.
Predstava "Sjećaš li se Doli Bel" u režiji Kokana Mladenovića i produkciji Kamernog teatra 55 odigrana je u Gradskom dramskom kazalištu Gavella u zagrebu u sklopu Festivala Gavelline večeri.
U ponedjeljak, 21. oktobra, u 19:30 sati na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo bit će izvedena predstava “Dama s kamelijama“, balet u dva čina i sedam slika prema romanu Alexandrea Dumasa sina, za koji koreografiju potpisuje Vasilij Medvedev.
Evropska i svjetska javnost burno je reagovala na odluku da se kontroverznom austrijskom piscu Peteru Handkeu dodijeli Nobelova nagrada za književnost, a posebno glasni bili su pojedini književnici.
Pisac Miljenko Jergović izenadio je mnoge, kako kolege književnike tako i širu javnost, svojim blogom u kojem brani nobelovca Petera Handkea, književnog radikala koji je bezuvjetno pružao podršku Slobodanu Miloševiću i koji je i nakon rata kazao da se ne...
Poznati svjetski fotograf Milomir Kovačević Strašni predstavit će se mostarskoj publici izložbom čije je otvaranje predviđeno u subotu, 19. oktobra, u Centru za kulturu Mostar s početkom u 19 sati.
Nakon prošlogodišnjeg skandala u vezi sa seksualnim zlostavljanjem, Švedska akademija je umjesto iskoraka napravila anticivilizacijski korak unazad kojim se još više "ukopala". Na njihovu odluku da Nobelovu nagradu za književnost dodijele kontroverznom austrijskom književniku Peteru Handkeu bh. javnost burno je...
Predstava “U ime oca” koja govori o iskustvima djece rođene kao posljedica silovanja žena u ratu u Bosni i Hercegovini gostovat će na sceni Sarajevskog ratnog teatra (SARTR) u ponedjeljak 14. oktobra.
Filip David, ugledni beogradski književnik, za Klix.ba je komentarisao dodjelu Nobelove nagrade za književnost kontroverznom austrijskom piscu Peteru Hendkeu, poručivši da je po njegovom izboru barem desetak autora trebalo dobiti Novu nagradu prije Handkea.
Dodjela Nobelove nagrade za književnost kontroverznom austrijskom piscu Peteru Handkeu izazvala je brojne reakcije i polemike u svjetskoj javnosti, a pokrenuto je i potpisivanje peticije da mu se nagrada oduzme, nakon čega je iz Nobelovog komiteta poručeno da to nije moguće.
Glavni izbornik
Misao dana
Malo svoje je veliko - veliko tuđe je malo.

Lope de Vega, španski dramski pisac
(1562-1635)
Izvori
Preporučujemo