Predsednik Srbije Aleksandar Vučić održaće video-sastanak s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, to jest razgovaraće putem video-konferencijske veze, saopšteno je iz kabineta predsednika Srbije.
Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koji je trebalo da bude održan danas putem video-konferencijske veze, odložen je za sutra.
Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović uputila je zvanično pismo Komesaru za susedsku politiku i pregovore o proširenju Oliveru Varheiju sa molbom da Evropska unija omogući prenamenu neutrošenih sredstava iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) u cilju preduzimanja mera za...
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u nenajavljenoj poseti Mađarskoj, gde se sastao sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.
Američki kongresmen i jedan od najuticajnijih albanskih lobista u Vašingtonu, Eliot Engel, saglasan je da postoji više razloga zbog kojih Priština treba da ukine takse na proizvode iz Srbije i BiH, ali smatra da su SAD ekonomskim sankcijama zbog neukidanja...
Evropski parlament pozdavio je ukidanje prištinskih taksi na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, i naglasio da je u pitanju važan signal za političku saradnju.
EU je imenovala Miroslava Lajčaka za specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja na Zapadnom Balkanu, saopšteno je u Briselu.
Šef evropske diplomatije Evropske unije Žozep Borelj rekao je da će novoimenovani specijalni predstavnik Miroslav Lajčak "umeti da ponovo pokrene dijalog Beograda i Prištine".
Miroslav Lajčak je povodom imenovanja na dužnost specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine poručio da očekuje saradnju sa predstavncima Srbije, Prištine, EU, ali i SAD.
Naši izdavači išli su u korak sa svetom, objavljen je veliki broj knjiga iz različitih kultura. Pet najupečatljivijih odabrala je Sanja Milić.
Ministarstvo kulture i informisanja predstavilo je "Vremensku liniju kulture Republike Srbije i Srba van matice", koju je realizovao Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, sa ciljem da na internetu predstavi najvažnije ličnosti, događaje i objekte srpske kulture i naroda.
Retrospektivna izložba Marine Abramović „Čistač“ u Muzeju savremene umetnosti, koju je podržala Vlada Republike Srbije i nacionalna platforma „Srbija stvara“ uspešna je afirmativna međunarodna promocija Srbije kao kulturne, inovativne i kreativne zemlje talentovanih ljudi.
Kada je počinjao projekat putujućeg pozorišta za decu "Vesela tipčurina", glumac Nikola Rakočević imao je samo jednu ideju – pozorište mora da bude dostupno svima. To ga je odvelo u mnoga udaljena mesta.
Književniku Đorđu Despiću u Srpskoj književnoj zadruzi uručena je nagrada "Miloš Crnjanski" za knjigu "Pesme i drugi ožiljci". Priznanje se dodeljuje za delo nastalo u protekle dve godine, za prvu objavljenu knjigu u bilo kom žanru.
U Londonu je sinoć održan prvi Svetosavski bal. Sav prihod od ovog, pre svega humanitarnog skupa, namenjen je deci na Kosovu i centrima za autističnu decu u Crnoj Gori.
Gligorije Vozarović bio je prvi koji je ukoričio i povezao Sretenjski ustav. Ime prvog srpskog knjigovesca i izdavača, nose nagrada Biblioteke grada Beograda za najboljeg izdavača i Gradska biblioteka u Sremskoj Mitrovici. Ipak, da li je to dovoljno?
Politička satira ume da bude naporna, da umori i isprlja čoveka i zato iz tog svakodnevnog posla Bojan Ljubenović beži u književnost za decu. Kaže da je ona njegovo utočište, a dve nove knjige namenio je mališanima predškolskog i ranog školskog uzrasta.
U Vatikanskim muzejima otvorena je izložba remek dela grafičke umetnosti „Znaci svetog, otisci realnog“. Reč je o radovima od kojih većina, do sada nije prikazana.
Bitef teatar i Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković" predstavili su zajednički projekat - portal "Digitalni Bitef teatar" na kome se nalazi tridesetogodišnja istorija najmlađeg gradskog pozorišta koje je osnovala Mira Trailović.
Kulturno nasleđe predstavlja jedinstvenu i nezamenjivu kulturnu istoriju jednog naroda, a briga o njegovom očuvanju je moralna uloga čitavog jednog društva. Međutim, postavlja se pitanje šta jedna država i društvo mogu da učine ako je kulturno nasleđe ugroženo i šta...
Glavni meni
Misao dana
Kada ljudi pod starost postanu smerni, to oni Bogu prinose žrtve, a te žrtve su đavolji ostaci.

Džonatan Svift, irski pisac
(1667-1745)
Kursna lista
Izvori
Preporučujemo