Drugi put u istoriji Narodnog pozorišta u Beogradu, Kaligula, jedan od najkontroverznijih rimskih imperatora, pravo iz Kamijeve drame stiže na Veliku scenu. Večeras se premijerno izvodi predstava u režiji Snežane Trišić, sa Igorom Đorđevićem u naslovnoj ulozi.
Jasna Dimitrijević podnela je iz ličnih razloga ostavku na funkciji predsednice Upravnog odbora Narodnog pozorišta u Beogradu, potvrdili su iz nacionalnog teatra.
Opera Narodnog pozorišta u Beogradu danas obeležava sto godina od osnivanja, a tim povodom na repertoaru je "Madam Baterflaj", delo Đakoma Pučinija koje je u Srbiji premijerno izvedeno 11. februara 1920. godine u nekadašnjoj sali Manježa.
U Galeriji Ozon otvorena je izložba digitalnih grafika "Supernatural" Vladimira Milanovića, docenta Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu.
Tri decenije od usvajanja Konvencije o pravima deteta stručnjaci upozoravju da naša deca ne znaju dovoljno ni o svojim pravima ni o obavezma. Pravo dece i mladih na kulturu više je od prava na kulturne sadržaje.
Za vreme vanrednog stanja naša pozorišta nisu zatvorila svoja vrata. Iz zatvorenog prostora sele se na internet.
U pandemiji koronavirusa koncertne dvorane se zatvaraju, operske kuće otkazuju čitave sezone, a značajne muzičke institucije u svetu primorane su da otpuste veliki broj svojih radnika.
Serija zemljotresa koja je pogodila Hrvatsku razorila je mnoge zgrade. Među oštećenim objektima je i Muzej savremene umetnosti u Zagrebu, a štetu je osim zgrade pretrpela i muzejska građa.
Dom kulture Studenski grad počeo je sa prikazivanjem onlajn programa. Svakog radnog dana, od 18 do 20 časova gledaoci će na IGTV kanalu Doma kulture Studentski grad moći da prate programe koje su pripremili urednici redakcija te institucije.
Rukom pisani tekst za pesmu "Hey Jude" legendarnih Bitlsa prodat je na aukciji. Aukciju je održala kuća "Julien's Auctions" u petak 10. aprila, a novi vlasnik je za tekst izdvojio čak 910.000 dolara, odnosno devet puta više nego se ranije prognoziralo.
Na RTS Planeti (kanal RTS uživo) večeras od 20.30 pratite prvi međunarodni onlajn striming koncert umetnika iz Kine, Srbije, Italije i Turske.
Prvi međunarodni onlajn striming koncert, održan je večeras na Jutjub kanalu Srpskog narodnog pozorišta. Inicijator koncerta je Opera tog pozorišta iz Novog Sada, a izveli su ga umetnici iz četiri zemlje.
Pandemija je širom sveta promenila uobičajeni tok života, ali se uprkos svim ograničenjima kulturni život nekako izborio za opstanak. Virtuelni svet otvorio je nove mogućnosti i prozore, a u Požegi je još pre pet godina osnovan i Virtuelni zavičajni muzej.
Svetski dan knjige i autorskih prava širom sveta se obeležava 23. aprila, od 1995. godine kada je UNESKO na Generalnoj konferenciji u Parizu, utvrdio ovaj datum, kako bi popularizovao čitanje i knjigu. Datum je izabran i zbog toga što su...
Sektor kulture i samostalni umetnici nisu obuhvaćeni Uredbom Vlade Srbije o rebalansu budžeta, kojim je predviđena ekonomska pomoć u iznosu od 5,1 milijardu evra u cilju saniranja posledica epidemije koronavirusa, navodi Udruženje dramskih umetnika Srbije.
Veliki istraživački projekat u Holandiji otkrio je nove tajne jedne od najpoznatijih slika na svetu, ali je najintrigantnije pitanje ostalo bez odgovora - ko je bila Vermerova devojka sa bisernom minđušom.
Kosovska ministarka pravde u ostavci Aljbuljena Hadžiju tvrdi da su sudije ustavnog suda pod stalnim pritiskom da donesu odluku kojom bi se prihvatio dekret Hašima Tačija da Demokratski savez i njegov potpredsednik Avdulah Hoti formiraju novu kosovsku vladu.
Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je da su stranački kolega Ivan Kostić i on, koji su u štrajku glađu, dobrog zdravlja, nemaju tegoba i problema i nastavljaju svoj štrajk ili, kako oni nazivaju, "strogi post".
Kosovska ministarka pravde u ostavci Aljbuljena Hadžiu tvrdi da su sudije ustavnog suda pod stalnim pritiskom da donesu odluku kojom bi se prihvatio dekret Hašima Tačija da Demokratski savez I njegov potpredsednik Avdulah Hoti formiraju novu kosovsku vladu.
Počeo je konferencijski sastanak predsednika Aleksandra Vučića s predstavnicima srpskih političkih, kulturnih i intelektualnih krugova iz Crne Gore.
Glavni meni
Misao dana
Kada smo srećni, uvek smo dobri, ali kada smo dobri, nismo uvek srećni.

Džordž Bernard Šo, irski dramski pisac i esejista
(1856–1950)
Kursna lista
Izvori
Preporučujemo